A kormányzó szociáldemokrata párton (PSD) belüli véleménykülönbségek miatt akadt el az oltás-törvény a képviselőházban. Több hónap után még a bizottságokban sem tűzték napirendre, mondta Vass Levente. Az RMDSZ képviselő a Sláger Rádiónak kifejtette: rengeteg módosító indítvány érkezett a tervezethez, de markáns nézetkülönbségek is megfogalmazódtak.

Vass Levente elmondta, a szülőkkel való konzultáció után, ő is benyújtott egy módosító indítványt, ami épp a szülők megnyugtatása miatt kellene bekerüljön a törvénybe. Vass Levente módosító javaslata arra vonatkozik, hogy bármilyen szövődmény következik be az oltások miatt, azt kötelező módon jelenteni kell a közegészségügyi igazgatóságnak, onnan meg az egészségügyi minisztériumnak, és a szövődmények kezelését finanszírozni kell.

A legfontosabb szempont az lenne, hogy a gyerekek legyenek védettek a torokgyík, szamárköhögés, B típusú hepatitisz, a tetanusz ellen, kapják meg a védőoltásokat, szögezte le megkeresésünkre Szabó Soós Klára. A Hargita megyei háziorvosok egyesületének elnöke szerint ezek a kórokozók jelen vannak, de megbetegedések azért nincsenek, mert a lakosság több mint 80 százaléka immunizált, ám ha a beoltottak aránya a 80 százalék alá csökken, fennáll a fertőzés veszélye.

Hozzátette, elenyészően kevés azoknak a száma, akik esetében a vakcinák mellékhatásai jelentkeztek, viszont ha mérlegre tesszük a pozitív és negatív hatásait, minden érv az immunizálás mellett szól.