Megszűnt a diszkrimináció az angol tantárgyversenyen – a magyar diákok nem kell két idegen nyelvet használjanak. Az oktatási minisztérium átiratban értesítette a tanfelügyelőségeket, hogy az angol nyelv tantárgyversenyen a kisebbségi diákoknak nem kell angolból románra, illetve románból angolra fordítani. Ezzel kiküszöbölték az általunk jelzett diszkriminációt.

Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő a Sláger Rádiónak elmondta, a minisztériumi átiratban az áll, hogy a feladatsorban nem lesz fordítás, összetett nyelvi készségeket ellenőriznek. Kiss Imre úgy tudja, a fordítás helyett egy olyan feladat lesz, amelyben egy angol szövegben a kihagyott szavakat kell majd beírni. A főtanfelügyelő elmondta, az angol tantárgyverseny helyi szakaszát lebonyolították, így március 3-án akadálytalanul megszervezik a megyei versenyt, hiszen ezen már nem kerülnek hátrányos helyzetbe a magyar diákok.

Szőcs Torma Katalin sepsiszentgyörgyi angol szakos tanár aggasztónak tartja, hogy csak az idei helyzetet rendezték, így megtörténhet, hogy a jövő esztendei versenyen újra diszkriminálják a magyar gyerekeket, és akkor kezdődhet elölről a küzdelem. A magyar diákokat hátrányosan érintő szabályzatra éppen Szőcs Torma Katalin hívta fel híradónk figyelmét. Ezt követően Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke is megállapította, hogy egyértelmű diszkrimináció történt.