A Sepsi OSK focicsapat vezetősége elvárja a hivatalos szervektől, hogy példát statuáljanak a voluntari-i stadionban tapasztalt magyarellenes megnyilvánulások ügyében, nyilatkozta a Sláger Rádió érdeklődésére Csinta Samu. A sepsiszentgyörgyi klub elnöke rámutatott, hogy egyelőre nem terveznek semmilyen lépést tenni, mivel a Sepsi OSK és Bukaresti Juventus elleni mérkőzés megfigyelője ígéretéhez híven jelentette az incidenst a Hivatásos Labdarúgó Ligának (LPF), és az ügy a fegyelmi bizottság elé kerül. Ugyanakkor a Labdarúgó Liga és a Román Labdarúgó Szövetség is közleményben ítélte el a történteket.

„Megvárjuk míg a hivatalos szervek saját hatáskörben végig csináljak az eljárást. Ha viszont ejnye-bejnyével lezárják az ügyet és megpróbálják inkább elhallgatni az esetet akkor mi sem fogunk hallgatni. Elvárjuk, hogy példát statuáljanak”, nyilatkozta Csinta Samu. A Sepsi OSK elnöke emlékeztetett, hogy a Bukaresti Juventus esetében, korábban még a másodosztályos bajnokságban is előfordult, hogy patriótának gondolt dalokkal mobilizálták szurkolóikat és elhangzott a „Kifele a magyarokkal az országból” jelmondat is.

Mint ismert a Sepsi OSK az alsóházi rájátszás negyedik fordulójában volt a Bukaresti Juventus vendége. A csapatok bemelegítésének idején a stadion hangszóróiból egy célzottan magyarellenes, uszító, vulgáris szövegű román dalparódia szólalt meg.

“Sus ii Iancu pa statuie si le da la unguri m***

Doamne ocroteste-i pe romani.

“In Campia Nordica, vin c-o bomb-atomica

Doamne ocroteste-i pe romani

Doamne f***-va pa tăți si scapam de greutăți

Doamne ocroteste-i pe romani”.

Az incidenst követően egymásra mutogatnak a voluntari-i stadion illetékesei és az arénát bérlő, házigazda Bukaresti Juventus vezetői. A focicsapat ügyvezetője, Paul Terteleac azt állította, hogy a magyarellenes zenét a stadion bemondója játszotta be, de nem arról a hanghordozóról, amelyet ők átadtak neki. Ezzel szemben az aréna bemondója, Mihai Gheorghe szerint az adathordozót éppen a Bukaresti Juventus ügyvezetőjétől kapta.

Az ügyben megszólalt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke, Asztalos Csaba is, aki emlékeztetett, hogy nem az első alkalom, hogy a Sepsi OSK-t etnikai alapon támadják. Hozzátette, az általa vezetett intézmény egyelőre nem indít eljárást az ügyben, hanem megvárják a Román Labdarúgó Szövetség és a Román Labdarúgó Liga döntését.